maandag 19 oktober 2015

Gratis haakpatroon kussen afrikaanse bloem

Dit keer heb ik een kussensloop gehaakt bestaande uit granny squares. Ook leuk om te doen! Onze nieuwe bank fleurt er helemaal van op. Ik heb mij laten inspireren door Renate's haken en zo. Ik heb alleen net iets andere kleuren gebruikt zodat deze beter bij de kleurstelling in ons huis pasten.

Afmeting kussen: ca. 42 x 42 cm

Benodigdheden:
- Wit: Catania 0106
- Licht grijs: Phil coton 3 Elephant 0066
- Turquoise: Catania Denim 0165
- Aquablauw: Catania 0146
- Haaknaald 3,5
- Kussen met witte sloop (Xenos).
Het kussen bestaat uit 16 granny squares met het patroon van een afrikaanse bloem. Ik heb het patroon gebruikt van Haakkamer 7, maar ik heb de beschrijving iets aangepast:
 • Toer 1: begin met wit. Haak een magic ring en begin met 3 lossen, dit is het eerste stokje. Haak nog een stokje en 1 losse. Je hebt nu de eerste groep van 2 stokjes. Haak nu nog 7 keer: 2 stokjes + 1 losse in de magic ring. Sluit de toer af met een halve vaste, knip de draad door en hecht af. Trek de draad van de magic ring iets aan maar niet te strak, er moet nog wel een open rondje blijven.
 • Toer 2: haak verder met grijs. Hecht de draad aan in een van de lossen van de vorige toer. Begin met 3 lossen, dit is het eerste stokje. Haak nog 2 stokjes en 1 losse. Je hebt nu de eerste groep van 3 stokjes. Haak nu nog 7 keer: 3 stokjes + 1 losse in de lossen van de vorige toer. Sluit de toer af met een halve vaste, knip de draad door en hecht af.
 • Toer 3: haak verder met turquoise. Hecht de draad aan in een van de lossen van de vorige toer. Begin met 3 lossen, dit is het eerste stokje. Haak nog een stokje + 2 lossen + 2 stokjes in dezelfde steek. Je hebt nu de eerste groep gehaakt. Haak nu nog 7 keer: 2 stokjes + 2 lossen + 2 stokjes in de lossen van de vorige toer. Sluit de toer af met een halve vaste.
 • Toer 4: Haak in de 2 lossen van de vorige toer. Haak telkens 7 stokjes. In totaal 8 keer. Sluit de toer af met een halve vaste, knip de draad door en hecht af.
 • Toer 5: Haak verder met aquablauw. Hecht de draad aan de eerste steek van een 'bloemblaadje'. Haak in elke steek een vaste, per blaadje 7 vasten. Haak dan een lange vaste tussen de blaadjes, steek de lange vaste in tussen de blaadjes van toer 3. Herhaal nog 7 keer: 7 vasten en een lange vaste. Sluit de toer af met een halve vaste, knip de draad door en hecht af.
 • Toer 6: Haak verder met wit. Hecht de draad aan in een van de lange vasten van de vorige toer. Begin met 2 lossen, dit is gelijk aan *een half stokje. Haak in de volgende 4 steken een vaste, in de volgende steek een half stokje, in de volgende 2 steken een stokje, in de volgende steek (controleer: dit is een lange vaste): 1 dubbel stokje + 3 lossen + 1 dubbel stokje, in de volgende 2 steken een stokje, in de volgende steek een half stokje, in de volgende 4 steken een vaste*.  Herhaal 3 keer het deel tussen *_*. Sluit de toer af met een halve vaste.
 • Toer 7. Begin met 2 lossen, dit is je eerste halve stokje. Haak vervolgens in elke steek een half stokje, maar haak in de hoeken (in de 3 lossen van vorige toer) 3 halve stokjes. Sluit de toer af met een halve vaste, knip de draad door en hecht af.
Werk de draadjes weg aan de achterkant van de granny square.Als je 16 stuks gehaakt hebt, haak je de granny squares aan elkaar met wit. Je legt de granny squares met de goede kant op elkaar en zet ze aan elkaar vast: je haaknaald steek je telkens door twee steken tegelijk en je haakt hier doorheen een vaste. Als je 2 granny squares aan elkaar hebt gezet pak je de volgende 2, legt ze met de goede kant op elkaar en ga je met dezelfde draad door. Dit doe je nog twee keer, zodat je in totaal 2 rijen van 4 squares hebt gedaan (8 granny squares zijn nu verwerkt). Zo voorkom je dat je de draad telkens moet afhechten. Op dezelfde manier zet je rij 3 en 4 er aan. De horizontale naden zijn nu gemaakt. Vervolgens haak je de verticale naden. En je hebt een vierkant bestaande uit 16 granny squares.

Je kunt nu langs de rand nog een sierrandje haken. Ik heb een bolletjes-randje gehaakt. Zo doe je dat:
 1. Haak in wit. Hecht de draad aan in de hoek van het kussen. 
 2. Haak een ketting van 6 lossen.
 3. Haak een popcorn-steek in de vierde losse van de ketting: haak een stokje, maar maak hem niet helemaal af, dus draad om haaknaald, insteken, doorhalen en 1 keer door twee steken op haaknaald halen. Je hebt nu twee steken op je haaknaald. Herhaal dit twee keer, zodat je vier steken op je haaknaald hebt. Haal hier de draad in 1 keer doorheen. Er ontstaat een bolletje.
 4. Haak vervolgens 3 lossen.
 5. Haak een popcorn-steek in de lus net boven het bolletje. Zie stap 3 voor de popcorn-steek.
 6. Leg de bolletjes op elkaar en haak een halve vaste aan het begin van de eerste popcorn-steek zodat beide bolletjes op elkaar blijven zitten. 
 7. Haak 3 lossen.
 8. Sla 3 steken over aan de rand van het kussen en haak een vaste in de vierde steek.
 9. Ga verder met stap 1.
Je kunt ook mijn tutorial bekijken op YouTube.

Je haakt 5 bolletjes per granny square. Als je niet helemaal uitkomt, zorg je ervoor dat je na het vijfde bolletje ongeveer aan het begin van de volgende granny square bent.

Ik heb een kussentje met kussensloop (wit) bij Xenos gekocht en hier de gehaakte lap op genaaid met kleine steekjes aan de rand. Je kussen is af!6 opmerkingen:

 1. Heel moooi! Ik wil het ook gaan maken. Met naald 3 krijg ik een vierkantje van 10x10cm en met 3.5 wordt het 10.5x10.5cm. Ik twijfel over welke maat hzaknaald ik moet gebruiken. Heb je een tip?
  Gr
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel moooi! Ik wil het ook gaan maken. Met naald 3 krijg ik een vierkantje van 10x10cm en met 3.5 wordt het 10.5x10.5cm. Ik twijfel over welke maat hzaknaald ik moet gebruiken. Heb je een tip?
  Gr
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anita, leuk dat je het kussen wilt gaan maken! Ik heb haaknaald 3,5 gebruikt en kreeg vierkantjes van ongeveer 11 x 11 cm. Daardoor paste 4 granny squares naast elkaar op een kussen van 42 x 42 cm. Misschien kun je eerst meten hoe groot je kussen is waarop je het geheel wilt naaien en aan de hand daarvan bepalen welke haaknaald je gebruikt? Succes met haken! Je hebt eer van je werk als het af is :) Groetjes, Marrieke

   Verwijderen
  2. Hoi Anita, leuk dat je het kussen wilt gaan maken! Ik heb haaknaald 3,5 gebruikt en kreeg vierkantjes van ongeveer 11 x 11 cm. Daardoor paste 4 granny squares naast elkaar op een kussen van 42 x 42 cm. Misschien kun je eerst meten hoe groot je kussen is waarop je het geheel wilt naaien en aan de hand daarvan bepalen welke haaknaald je gebruikt? Succes met haken! Je hebt eer van je werk als het af is :) Groetjes, Marrieke

   Verwijderen
 3. Op mijn zoektocht naar een kussen met als basis de Afrikaanse bloem van Karin aan de Haak, kwam ik op je blog terecht.
  Je vermeld dat je het patroon van Haakkamer 7 volgt, maar het iets anders hebt opgeschreven. Je hebt het inderdaad heel duidelijk en mooi opgeschreven. En heel goed te volgen!
  Maar er is denk ik een foutje ingeslopen in het opschrijven van toer 7.
  Moet het volgende stukje (Herhaal 7 keer het deel tussen *_*. ) niet zijn 3 x?
  Lees maar eens door.
  Je hebt van * tot * al een kwart van de granny gehaakt. Dat kan je niet 7 x herhalen.
  Groetjes Aly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Aly, je hebt helemaal gelijk! Bedankt voor je oplettendheid. Ik heb het meteen aangepast ;) groetjes,
   Marrieke

   Verwijderen