maandag 25 april 2016

Vrolijk kussen van granny squares

Ik heb dit vrolijke kussen voor de kamer van mijn dochter gehaakt. De gehaakte kant bestaat uit 25 granny squares.

Afmeting kussen: ca. 42 x 42 cm

Benodigdheden:


- Wit: Catania 0106
Aquablauw: Catania 0146
- Appel groen: Catania 0205
- Hardroze: Catania 0114
Donkerpaars: Catania 0128
Oranje: Catania 0189
Roze: Catania 0222
- Haaknaald 3,5
- Kussen met roze sloop (Xenos).


Een granny square zoals in dit kussen gebruikt haak je zo:
 • Toer 1: Begin met een magic ring. Haak 3 lossen. Dan in de ring 2x een stokje die je niet helemaal afmaakt (omslaan, insteken en lus ophalen, door twee lussen heen halen). Je hebt dan drie lussen op je haaknaald staan. Vervolgens de draad door de drie lussen halen. Dan een popcornsteek bestaande uit drie stokjes die je niet helemaal afmaakt (omslaan, insteken en lus ophalen, door twee lussen heen halen). Je hebt dan vier lussen op je haaknaald staan. Vervolgens de draad door de drie lussen halen. Daarna nog 6 popcornsteken haken. Sluit de toer af met een halve vaste en hecht de draad af. Knip de draad af.
 • Toer 2: Wissel van kleur. Hecht aan tussen twee popcornsteken en haak 3 lossen. Haak vervolgens 2 stokjes in hetzelfde gat. Haak 1 losse. Haak dan een groepje van 3 stokjes en een losse tussen de volgende steken popcornsteken. Doe dit nog 6 keer om de toer af te maken. Sluit de toer af met een halve vaste en hecht de draad af. Knip de draad af.
 • Toer 3: Wissel van kleur. Hecht aan tussen twee groepjes van 3 stokjes en haak 3 lossen. Haak vervolgens 2 stokjes in hetzelfde gat. Haak dan 3 lossen, 3 stokjes en 1 losse in hetzelfde gat: dit is een van de vier hoeken van de granny square. *Haak 3 stokjes  en 1 losse in het volgende gat tussen de groepjes van toer 2. Haak 3 stokjes+3 lossen+3 stokjes+1losse in het volgende gat tussen de groepjes van toer 2*.  Herhaal nog 2 keer wat tussen ** staat. Haak dan nog 3 stokjes een een losse in het volgende gat tussen de groepjes van toer 2. Sluit de toer af met een halve vaste.
 • Toer 4: Haak 4 lossen. *Haak 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes en een losse in het grote gat van de hoek van de vorige toer. Haak 3 stokjes en een losse in het volgende grote gat. Haak 3 stokjes en een losse in het volgende grote gat*. Herhaal drie keer wat tussen ** staat. Maar vervang het laatste groepje van 3 stokjes+losse door 2 stokjes. Haak dan een halve vast in de derde losse van de ketting van 4 lossen die je helemaal aan het begin van de toer haakte. Hecht de draad af en knip af.
 • Toer 5: Hecht de draad aan in een van de hoeken. *Haak 5 vasten in de hoek, haak een vaste in elke steek tot de volgende hoek (15 v per kant)*. Herhaal drie keer wat tussen ** staat. Sluit de toer af met een halve vaste.
Hecht alle draadjes af aan de achterkant.


Er zijn 5 kleur-variaties van bovenstaande granny square gebruikt in het kussen. Van elke variatie haak je er vijf.

5x Granny square hardroze
Toer 1: groen
Toer 2: wit
Toer 3 en 4: hardroze
Toer 5: roze

5x Granny square oranje

Toer 1: wit
Toer 2: hardroze
Toer 3 en 4: oranje
Toer 5: roze


5x Granny square wit

Toer 1: donkerpaars
Toer 2: groen
Toer 3 en 4: wit
Toer 5: roze
5x Granny square blauw

Toer 1: wit
Toer 2: oranje
Toer 3 en 4: blauw
Toer 5: roze


5x Granny square groen

Toer 1: blauw
Toer 2: donkerpaars
Toer 3 en 4: groen
Toer 5: roze

Als je 25 granny squares hebt gehaakt, leg je deze in de volgorde zoals op de foto. Dan haak je deze aan elkaar met vasten aan de voorkant, zodat er aan de voorkant een opstaand randje ontstaat (je legt dus steeds de slechte kanten van de squares op elkaar). Tip: Haak eerst alle horizontale naden en dan de verticale naden. Haak de naden telkens van rechts naar links (of van links naar rechts als je links bent) zodat het randje telkens dezelfde kant opstaat.

De sierrand haak je zo: hecht met roze aan in een van de  hoeken van de lap. Sla 2 steken over en haak 7 stokjes in de volgende steek. Sla 1 steek over en haak een halve vaste in de volgende steek. Je hebt dan het eerste boogje af. Haak boogjes helemaal rondom de lap. Tip: Het is mooi om precies 4 boogjes per granny square te haken.

Naai de gehaakte lap op de hoes van het kussen dat je gekocht hebt. En je kussen is klaar!

4 opmerkingen:

 1. Superleuk voor op onze nieuwe bank. Ik haak ook graag dieren, die liggen al op de vensterbank!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een erg leuke patroon ik ga het haken en op de bank neerzetten
  Hartelijk bedankt 😘

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een erg leuke patroon ik ga het haken en op de bank neerzetten
  Hartelijk bedankt 😘

  BeantwoordenVerwijderen